ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ

Τι είναι το ακρυλικό χρώμα;
Τα ακρυλικά χρώματα είναι συνθετικά υλικά που κατασκευάζονται με χρωστική και συνθετικό πολυμερές. Στην ουσία πρόκειται για πλαστικό χρώμα που είναι υδατοδιαλυτό. Είναι πολύ σταθερά. Αντιστέκονται στην οξείδωση και στην χημική αποδόμηση, και δεν κιτρινίζουν με τον χρόνο.


 Ποια είναι τα κύρια προτερήματα και μειονεκτήματα των ακρυλικών
Τα ακρυλικά στεγνώνουν γρήγορα. Αυτό είναι και πρωτέρημα και μειονέκτημα. Η γρήγορη πήξη έχει το πρωτέρημα του ότι επιτρέπει την γρήγορη εφαρμογή πολλών στρώσεων χρώματος. Οι ζωγράφοι μπορούν με αυτό εύκολα να εφαρμόσουν τεχνικές γκλαζέ και διαστρωματώσεων. Τα στρώματα μπογιάς δένουν αποτελεσματικά μεταξύ τους λόγω των ιδιοτήτων του υλικού αυτού.
Άλλο ένα πρωτέρημα των ακρυλικών είναι η υδατοδιαλυτή τους χρήση. Αυτή η ιδιότητα επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό των πινέλων και εκμηδενίζει την ανάγκη για χρήση χημικών διαλυτικών.
Το μειονέκτημα που προσδίδει η γρήγορη πήξη στα ακρυλικά είναι το ότι προσφέρεται πολύ λίγος χρόνος για τον ζωγράφο στον οποίον θα μπορεί να χειρίζεται την νωπή μπογιά. Ωστόσο υπάρχουν στην αγορά πολλών ειδών μέντιουν τα οποία επιβραδύνουν την ταχύτητα πήξης, αυξάνουν την διαφάνεια, και βοηθούν στην επίτευξη τεχνικών ιμπάστο.
Ο λόγος που τα ακρυλικά χρώματα στεγνώνουν γρήγορα είναι η υδατοδιαλυτή τους φύση. Ο χρόνος πήξης είναι ίδιος με αυτόν που απαιτείται για την εξάτμιση του νερού.

ΠΗΓΗ

Σχόλια